Středa 25. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Na silnici mezi obcí Smiřice a Skalička na Královéhradecku došlo k tragické dopravní nehodě. Řidička osobního vozidla zn. Alfa Romeo, jedoucí ve směru od Smiřic, přejela z dosud nezjištěných příčin zřejmě do protisměru, kde se čelně střetla s protijedoucím vozidlem zn. Chevrolet Orlando. Řidička alfy střet na místě, bohužel, nepřežila.

Druhá řidička byla převezena se zraněním do nemocnice. Přesnou příčinu nehody vyšetřují policisté.

Tři jednotky profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolných hasičů z Častolovic a Kostelce nad Orlicí vyjely ve 23:03 hodin k ohlášenému požáru maringotky v ulici Ke Koupališti v Kostelci nad Orlicí.

Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří starý, vyřazený železniční vagón. Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 23:20 hodin a uhasili během dalších patnácti minut. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 10 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Jednotka profesionálních hasičů z Náchoda byla přivolána do Zbečníku, kde mělo dojít k úniku plynu ze šachty. Hasiči po příjezdu na místo provedli kontrolní měření v šachtě, které nevykázalo žádné hodnoty nebezpečné látky. Na místo se dostavil pracovník plynáren, který následným měřením také nezjistil zvýšené hodnoty plynu v ovzduší.

Nepříjemný zápach zřejmě způsobila močůvka, kterou na nedalekém poli používali zemědělci na hnojení a oznamovatelka se domnívala, že došlo k úniku plynu. Jednotka se vrátila zpět na základnu.

Profesionální hasiči z Hořic byli přivoláni k úniku plynu v obci Rohoznice. Provedeným měřením okolo domu, kde byl plyn cítit, hasiči nic nenaměřili. Společně s pracovníkem plynáren hasiči dalším měřením v okolí zjistili únik u jiného obytného domu, jehož majitel odpouštěl plyn z propanbutano­vé lahve.

Velitel zásahu poučil muže o manipulaci s propanbutanovými lahvemi a jednotka se vrátila zpět na základnu.

Dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Nového Bydžova byly přivolány k požáru kupy listí na odstavné ploše u silnice ve směru na Skochovice. U odbočky na Starou Skřeněř hořelo listí a další odpad na ploše zhruba dva krát jeden metr.

Hasiči použili jeden vodní proud a požár brzy uhasili. Následně rozebrali kupu listí i zasažený odpad a dohasili ohniska požáru. Požár nenapáchal žádné škody na majetku.

K dopravní nehodě vyjeli trutnovští hasiči do ulice Skřivánčí v Trutnově. V blízkosti kolejiště sjelo do příkopu osobní vozidlo, které se ještě převrátilo na bok. Hasiči informovali České dráhy o nutnosti omezení provozu v místě havárie. Zraněná řidička byla převezena záchrannou službou do nemocnice.

Hasiči provedli u auta protipožární opatření a po vyšetření nehody Policií ČR ho vyprostili zpět na vozovku a naložili na odtah. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Tři jednotky profesionálních hasičů z Jičína a Nové Paky, dále dobrovolných hasičů z Nové Paky zasahovaly u dopravní nehody, která se stala u obce Stav. Při nehodě tří osobních vozidel byla jedna osoba zraněna a ošetřena projíždějící sanitou. Jedno vozidlo skončilo po střetu v příkopu ve křoví.

Hasiči při jeho vyproštění z příkopu museli použít motorovou pilu a odřezat náletové křoviny. Následně auto vytáhli a naložili na odtah. U všech provedli protipožární opatření a zajištění proti úniku provozních kapalin. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR.

Na operační středisko hasičů byl ohlášen požár osobního vozidla v ulici Baarova v Hradci Králové. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se z motorového prostoru osobního auta Volvo 460 lehce kouří.

Hasiči prostor odvětrali a provedli kontrolní měření pomocí termokamery. Odpojili autobaterii, aby zabránili případnému požáru. Událost se obešla bez zranění a škody na majetku.

Trutnovští profesionální hasiči vyjeli k dopravní nehodě, která se stala v Trutnovské ulici v Pilníkově. Po příjezdu na místo hasiči poskytli dvěma osobám z havarovaného auta předlékařskou pomoc. Vůz zn. Škoda Octavia skončil v příkopu na střeše. Na místo byla povolána posádka záchranné služby, která obě osoby převezla do nemocnice.

Hasiči zabezpečili auto proti požáru, zlikvidovali drobný únik provozních kapalin a usměrňovali v místě dopravu. Po zadokumentování události Policií ČR vyprostili auto z příkopu a ustavili ho zpět na kola. Příčiny nehody šetří Policie ČR.