Středa 25. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Krátce po poledni vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové k ohlášenému požáru v bytovém domě na Pospíšilově třídě v Hradci Králové. Ohlašovatel uvedl, že na chodbě domu cítí kouř.

Po příjezdu hasičů na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že se jedná o pálení izolace ve výkopu za domem, kde pracovníci stavební firmy prováděli opravu horkovodu. Jednotka se vrátila zpět na základnu.

Profesionální a dobrovolní hasiči z Jičína vyjeli krátce před desátou hodinou dopoledne k ohlášenému požáru v areálu VZP v Jiráskově ulici v Jičíně. Čidlo elektrické požární signalizace hlásilo požár v objektu pojišťovny. Hasiči po příjezdu na místo provedli průzkum podlaží, kde byl požár hlášen a současně evakuovali z budovy devatenáct osob. Nakonec bylo zjištěno, že došlo k poruše na čidle elektrické požární signalizace, jehož opravu zajistí provozovatel. Jednotka se vrátila zpět na základnu.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Vrchlabí a Jilemnice v Libereckém kraji vyjely před desátou hodinou večer k ohlášenému požáru bytu v Jihoslovanské ulici ve Vrchlabí. Hasiči násilně otevřeli dveře bytu a provedli průzkum silně zakouřených místností. Uvnitř bytu nikoho nenašli.

Uživatel bytu ponechal v kuchyni na zapnutém sporáku jídlo a odešel. Hasiči odvětrali prostor bytu a vrátili se zpět na své základny. Požár nezpůsobil žádné škody. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Jičína a dobrovolných hasičů z Kopidlna vyjely ve 13:17 hodin k úhynu ryb v řece Mrlině v Kopidlně. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že na hladině se nachází zhruba 200 kusů uhynulých ryb v úseku asi 300 metrů.

Hasiči provedli kontrolní měření PH vody a zkontrolovali nedaleký rybník. Na místo se dostavil zástupce místního rybářského svazu, který veliteli zásahu sdělil, že k úhynu došlo již před dvěma dny v důsledku nedostatku kyslíku ve vodě. Hasiči předali místo události zástupci Povodí Labe, které zajistí likvidaci uhynulých ryb.

K požáru osobního vozidla vyjeli o půl dvanácté dopoledne profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové do ulice Habrmanova v Hradci Králové. Požár v motorovém prostoru staršího osobního vozidla Škoda Forman se snažili hasit svědci události pomocí ručních hasicích přístrojů.

Požár lokalizovali až přivolaní hasiči. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na tři tisíce korun, uchráněné hodnoty činí sedm tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Jednotka profesionálních hasičů z Nového Bydžova byla krátce před osmou hodinou ráno přivolána k dopravní nehodě, která se stala na silnici mezi obcemi Chotělice a Smrkovice. Řidič osobního auta Škoda Fabia Combi z dosud nejasných příčin vyjel ze silnice a skončil na boku v příkopu.

Při příjezdu jednotky na místo byl muž venku z auta a bez známek zranění. Hasiči mu ošetřili pouze drobné oděrky na noze. Následně převrátili vůz zpět na kola a odpojili autobaterii. Po zadokumentování události Policií ČR pomohli s vytažením a naložením auta na odtah. Příčiny nehody šetří Policie ČR.