Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Potápěčská skupina profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové byla vyslána do ulice U Plováren, aby pomohla s vyzvednutím kajaku z řeky Orlice. Loď se tady potopila při tréninku dětí ze sportovního oddílu. Nikomu se nic nestalo, ale plavidlo v hodnotě několika desítek tisíc korun skončilo pod vodou.

Ze skupiny se vystrojil jeden potápěč, který po půlhodinovém průzkumu objevil téměř pětimetrovou loď v hloubce asi 4,5 m. Kajak se podařilo bez poškození vyzvednout zpět na břeh, převzal si jej majitel.

Na silnici č. 16 v obci Chotěvice havaroval osobní automobil, který narazil do vjezdové brány k rodinnému domu a zároveň poškodil oplocení. Z vozidla unikly na štěrk provozní kapaliny, které hasiči zasypali sorpčním materiálem a naložili k likvidaci. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Část zborceného plotu zasáhla sloup elektrického vedení, z toho důvodu byl na místo události povolán zástupce energetiků. Ten zkontroloval, zda nedošlo k poškození sloupu, byl však po technické stránce v pořádku.

Operační a informační středisko přijalo tísňové volání, že v části Roudnička, ulici Dolní v Hradci Králové, mělo dojít k požáru v rodinném domě. Na místo byla vyslána profesionální jednotka z centrální stanice a poplach byl vyhlášen i dobrovolné jednotce v Třebši.

Hasiči zjistili, že došlo k požáru při přípravě potravin, prostory domu odvětrali. Dobrovolná jednotka byla odvolána, hasiči se pak z místa vraceli zpět na základnu kolem 13:40 hod. Při požáru nevznikla peněžitá škoda.

Profesionální jednotka ze stanice Rychnov nad Kněžnou byla povolána k záchraně osoby u zříceniny hradu u Skuhrova nad Bělou. Průzkumem na místě jednotka zjistila, že se jedná o horolezce, který stoupal po laně směrem vzhůru na mostek.

Zasekl se mu však stoupací prostředek, na který již nedokázal dosáhnout a nebyl schopen se sám spustit zpět na zem. Hasič – lezec k muži pomocí lanové techniky slanil, zajistil ho k sobě, smyci od stoupacího prostředku odřízl a horolezce bezpečně spustil na zem.