Neděle 22. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Profesionální hasiči z Dobrušky vyjeli k dopravní nehodě, která se stala v Přepychách. Řidič dodávky Peugeot Boxer z dosud nejasných příčin vyjel ze silnice na chodník a narazil do sloupu vysokého napětí. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči provedli u dodávky protipožární opatření a zasypali uniklé provozní kapaliny sorbentem. Do příjezdu policistů řídili v místě nehody dopravu. Po příjezdu a zadokumentování události Policií ČR hasiči očistili povrch vozovky od použitého sorbentu.

Tři jednotky profesionálních hasičů z Jičína, dobrovolných hasičů ze Sobotky a Markvartic zasahovaly krátce před půl třetí ráno při požáru sazí v komíně třípatrového domu v Březenské ulici v Sobotce. Kvůli rozpálenému komínu museli hasiči zasahovat z výškové techniky a nebylo možné požár likvidovat zevnitř.

Vzhledem k tomu, že komínové těleso nemělo čistící otvor, byli hasiči nuceni část vybourat. Oheň se navíc rozšířil a zasáhl trám konstrukce. Hasiči museli část podlahy, pod kterou se nacházelo ohnisko, odkrýt a požár dohasit. Následně také vybouraným otvorem zlikvidovali hořící saze. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 300 tisíc korun. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Jičína a dobrovolných hasičů ze Sobotky zasahovaly u nehody nákladního vozidla u obce Plhov. Řidič kamionu z dosud nejasných příčin skončil v příkopu. Z havarovaného vozidla neunikly provozní kapaliny ani nafta.

Řidiče na místě prohlédla přivolaná záchranná služba a neshledala žádná zranění. Vozidlo nebránilo plynulému provozu, proto se hasiči po domluvě s Policií ČR vrátili zpět na své základny.

Profesionální hasiči z Hořic byli přivoláni k nehodě autobusu, který sjel do příkopu u obce Lískovice. U autobusu, který zůstal nakloněný na pravý bok v příkopu, nešly otevřít dveře. Nikdo ze šesti lidí uvnitř nebyl zraněn. Hasiči museli nejprve pomocí motorové pily odstranit porost v příkopu, aby bylo možné otevřít dveře autobusu.

To se nakonec podařilo a všech šest lidí bezpečně vystoupilo ven. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Jednotka hradeckých profesionálních hasičů ze stanice Pražská vyjela k dopravní nehodě na silnici z Hradce Králové směrem na Vlčkovice. Při střetu dvou osobních vozidel byla zraněna řidička jednoho z vozidel, která byla ještě před příjezdem hasičů odvezena manželem na vyšetření do nemocnice.

Hasiči zabezpečili obě vozidla proti požáru a odpojili autobaterie. Havarovaná auta byla na krajnici a nebránila silničnímu provozu. Jednotka hasičů předala místo události Policii ČR a vrátila se zpět na základnu.

Jednotka HZS Horní Maršov byla povolána k dopravní nehodě před Dolní Malou Úpou. Na místě je zjištěno sjetí mikrobusu z vozovky a jeho převrácení v příkopě na bok. Ve vozidle cestovalo pět osob.

Jednotka společně s jednotkou HZS kraje z trutnovské stanice zajistila převrácení havarovaného vozidla a jeho vytažení z příkopu zpět na vozovku. Vyprošťovací práce byly prováděny lanovým navijákem a tažným lanem, k přizvedávání vozidla pro jeho podkládání bylo použito hydraulické vyprošťovací zařízení. Vozidlo po vyproštění odklizeno na odstavnou plochu a předáno majiteli.

Při otáčení skibusu Renault pod jednou sjezdovkou v Peci pod Sněžkou dostal řidič zřejmě smyk a vjel mimo komunikaci. Poté narazil přední částí do kovového zábradlí mostu a zůstal viset nad řekou Úpou. Dechová zkouška u řidiče byla negativní. Předběžná škoda na autobusu je 20 tisíc korun a škoda na zábradlí 50 tisíc korun.

Na místě zasahovali místní i profesionální hasiči z Trutnova, kterým se podařilo za pomocí jeřábu autobus vytáhnout zpět na komunikaci. Nikdo nebyl zraněn.