Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Na silnici č. 321 mezi Častolovicemi a Solnicí u křižovatky s odbočkou na část Lokot havarovala postupně dvě osobní vozidla, vozovka byla v místě zledovatělá. Obě auta se nacházela mimo komunikaci, řidič jednoho pomoc hasičů nepotřeboval a již měl zajištěn odtah.

Druhé vozidlo jednotky zabezpečily proti požáru, jedna osoba byla předána do péče zdravotnické záchranné služby. Po celou dobu zásahu byl provoz v místě řízen kyvadlově. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Rychnov nad Kněžnou a JSDH Solnice, kteří následně předali místo zásahu policistům.

Na silnici č. 14 havaroval mezi Trutnovem a obcí Suchovršice osobní automobil, na místo byli vysláni profesionální trutnovští hasiči a JSDH Úpice. Automobil skončil po nehodě převrácený na střechu, jednu osobu z něj vyprostili před příjezdem jednotek kolemjedoucí.

Hasiči zabezpečili havarovaný automobil, odpojili u něj akumulátor a zkontrolovali, zda nedochází k úniku provozních kapalin. Řidič vozidla nebyl zraněn. Následně pomohly jednotky s nasvícením místa nehody pro potřeby policejního vyšetřování.

K oznámenému, blíže nespecifikovanému požáru v domě v Havlíčkově ulici ve Dvoře Králové nad Labem, vyrazily čtyři jednotky hasičů. Při jejich příjezdu byly prostory mírně zakouřené, plamenné hoření nebylo nikde viditelné.

Hasiči provedli průzkum celého domu a nakonec objevili, že došlo zřejmě k zahoření papírové krabice s odpadem ve sklepních prostorech. Při události nevznikla žádná škoda. Na místě zasahovali HZS Dvůr Králové nad Labem, JSDH Bílá Třemešná, Verdek a Žireč.

Hasiči zasahovali u dopravní nehody osobního a nákladního vozidla, které se střetly na křižovatce silnice č. 33 s odbočkou na Předměřice nad Labem. Na místo byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Hradec Králové – Pražská a zároveň drážní jednotka Správy železnic z Nymburka, která se zrovna kolem nehody vracela z jiného zásahu.

Místo události bylo zajištěno, dva lidé byli předáni do péče zdravotnické záchranné služby. Komunikace byla nejprve průjezdná kyvadlově, provoz byl brzy plně obnoven.

V Česticích zasahovali profesionální hasiči ze stanice Rychnov nad Kněžnou u vyproštění převráceného návěsu nákladního vozidla. K převrácení došlo při průjezdu kruhového objezdu. Po dobu vyprošťovacích prací musely být uzavřeny komunikace č. 11 mezi Týništěm nad Orlicí a Častolovicemi i č. 36 mezi Česticemi a Borohrádkem.

Pomocí jeřábu se podařilo hasičům návěs postavit zpět na kola, nikdo nebyl při události zraněn. Jednotka se postarala na závěr o úklid vozovky a svůj zásah ukončila kolem 13:30 hod.

Dvě dodávky se střetly na silnici č. 35 v katastru části Kamenice, na místo vyjela profesionální jednotka z Jičína. Jedno z vozidel skončilo po nárazu v příkopu, komunikace byla průjezdná kyvadlově.

Hasiči zabezpečili místo události a zkontrolovali vozidla na případný únik provozních kapalin. Po zadokumentování místa nehody policisty se jednotka postarala o vyproštění dodávky z příkopu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Čtyři jednotky hasičů byly vyslány do části Týniště nad Orlicí – Štěpánovsko, kde došlo k požáru komposteru. Požár byl jednotkami rychle lokalizován a následně zlikvidován. Do komposteru byl vysypán popel a následně došlo k jeho zahoření, poškozen byl také plastový plot. Hasiči místo uhasili a rozhrabali.

Škoda byla vyčíslena asi na pět tisíc korun, uchráněné hodnoty představují asi 20 tisíc korun. U požáru zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a JSDH Borohrádek, Týniště nad Orlicí a Albrechtice nad Orlicí.