Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Profesionální hasiči z Hořic byli přivoláni k nehodě autobusu, který sjel do příkopu u obce Lískovice. U autobusu, který zůstal nakloněný na pravý bok v příkopu, nešly otevřít dveře. Nikdo ze šesti lidí uvnitř nebyl zraněn. Hasiči museli nejprve pomocí motorové pily odstranit porost v příkopu, aby bylo možné otevřít dveře autobusu.

To se nakonec podařilo a všech šest lidí bezpečně vystoupilo ven. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Jednotka hradeckých profesionálních hasičů ze stanice Pražská vyjela k dopravní nehodě na silnici z Hradce Králové směrem na Vlčkovice. Při střetu dvou osobních vozidel byla zraněna řidička jednoho z vozidel, která byla ještě před příjezdem hasičů odvezena manželem na vyšetření do nemocnice.

Hasiči zabezpečili obě vozidla proti požáru a odpojili autobaterie. Havarovaná auta byla na krajnici a nebránila silničnímu provozu. Jednotka hasičů předala místo události Policii ČR a vrátila se zpět na základnu.

Jednotka HZS Horní Maršov byla povolána k dopravní nehodě před Dolní Malou Úpou. Na místě je zjištěno sjetí mikrobusu z vozovky a jeho převrácení v příkopě na bok. Ve vozidle cestovalo pět osob.

Jednotka společně s jednotkou HZS kraje z trutnovské stanice zajistila převrácení havarovaného vozidla a jeho vytažení z příkopu zpět na vozovku. Vyprošťovací práce byly prováděny lanovým navijákem a tažným lanem, k přizvedávání vozidla pro jeho podkládání bylo použito hydraulické vyprošťovací zařízení. Vozidlo po vyproštění odklizeno na odstavnou plochu a předáno majiteli.

Při otáčení skibusu Renault pod jednou sjezdovkou v Peci pod Sněžkou dostal řidič zřejmě smyk a vjel mimo komunikaci. Poté narazil přední částí do kovového zábradlí mostu a zůstal viset nad řekou Úpou. Dechová zkouška u řidiče byla negativní. Předběžná škoda na autobusu je 20 tisíc korun a škoda na zábradlí 50 tisíc korun.

Na místě zasahovali místní i profesionální hasiči z Trutnova, kterým se podařilo za pomocí jeřábu autobus vytáhnout zpět na komunikaci. Nikdo nebyl zraněn.

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové zasahovali u dopravní nehody, která se stala na Pospíšilově třídě v Hradci Králové. Při srážce dvou osobních vozidel Škoda Fabia a Ford Escort nebyl nikdo zraněn.

V jednom z automobilů cestovalo také malé dítě, kterému hasiči věnovali hasičského maskota, plyšového dráčka Záchranáčka. U obou vozidel zkontrolovali, zda nedochází k úniku provozních kapalin a zabezpečili je proti požáru. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Vrchlabí a dobrovolných hasičů ze Špindlerova Mlýna zasahovaly u dopravní nehody, která se stala ve Špindlerově Mlýně. Při příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k havárii osobního vozidla Volkswagen Golf, ve kterém se nikdo nenacházel.

Hasiči nikoho nenašli ani poblíž nehody. Auto skončilo mimo vozovku a nebylo natolik poškozeno, aby došlo k úniku provozních kapalin. Hasiči provedli protipožární opatření a odpojili autobaterii. Následně vyprostili vozidlo zpět na komunikaci. Místo si převzala Policie ČR k dalšímu vyšetřování.