Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Profesionální hasiči z Náchoda, dobrovolní hasiči z Hronova a Velkého Poříčí vyjeli k dalšímu požáru, tentokrát do ulice Šedivá hora v Hronově na Náchodsku. Po příjezdu na místo hořela lesní hrabanka o rozloze zhruba 20 krát 200 metrů. Hasiči nasadili tři vodní proudy a požár po půl druhé odpoledne zlikvidovali.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost neznámé osoby při vypalování nebo odhozený nedopalek cigarety.

K požáru lesa došlo v lokalitě U Křížku u Vernéřovic na Náchodsku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Broumova, dobrovolní hasiči z Broumova a Meziměstí. Jednalo se o požár po pálení klestí na ploše zhruba 100 krát 50 metrů, který se rozšířil i na les.

Osoba, která prováděla pálení neměla zajištěné místo hasebními prostředky a navíc se u místa pálení ani nezdržovala. Požár se rozšířil z paseky na desítky stromů modřínů a borovic. Hasiči dostali požár pod kontrolu v 16:21 hodin a uhasili v 18:26 hodin. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 20 tisíc korun.

Tři jednotky profesionálních hasičů z Nového Bydžova, dobrovolných hasičů ze Skřivan a Králík zasahovaly u požáru lesa u obce Králíky na Hradecku. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že hoří mladé, asi třímetrové stromy dubu listnatého na ploše zhruba 60 krát 60 metrů. Porost byl částečně prořezaný.

Požár se rozšířil i na lesní hrabanku a roští na zemi. Hasiči likvidovali požár pomocí několika vodních proudů i za využití jednoduchých hasebních prostředků, lopat. Požár se podařilo uhasit deset minut po 16. hodině.

Osm minut po jedenácté hodině dopoledne vyjely čtyři jednotky hasičů k požáru louky a částečně i lesa, který způsobilo pálení klestí v lokalitě Bečkov u Bernartic na Trutnovsku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči ze Žacléře, Trutnova – Horního Starého Města a Bernartic.

Požár zasáhl plochu zhruba 20 krát 30 metrů a během chvíle se rozšířil i na blízký les, kde na ploše 10 krát 20 metrů poškodil několik stromků. Hasiči dostali požár pod kontrolu v 11:42 hodin a ohniska dohasili v jednu hodinu odpoledne.