Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Náchodští profesionální hasiči a dobrovolná jednotka z Hronova zasahovali v ulici Na Chocholouši, kde došlo v hotelu k zahoření rozvodu elektřiny. V zázemí hotelu byl zakouřený prostor, hasiči měli požár velmi rychle lokalizován a následně také zlikvidován.

Prostory pak odvětrali a zařízení zkontrolovali pomocí termokamery. Místo zásahu si převzal správce budovy. Škoda, kterou požár způsobil, byla vyčíslena na 50 tisíc korun, uchráněny byly hodnoty ve výši asi půl milionu korun.

Tři jednotky hasičů vyjely k nahlášenému požáru sazí v komíně na Náměstí v Borohrádku. Na komín byla v domě napojena celkem tři topidla, všechna musela být nejprve odstavena. Na místo události byla vyslána také výšková technika. S její pomocí vyčistili hasiči horní část komína.

Po celou dobu prováděly jednotky kontrolní měření pomocí termokamery. Na místo se dostavil také hasičský vyšetřovatel, který musel vyloučit komín z užívání. Požár naštěstí nezpůsobil žádnou škodu. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a JSDH Borohrádek a Čermná nad Orlicí.

Na silnici č. 298 mezi Třebechovicemi pod Orebem a obcí Ledce havaroval osobní automobil, který skončil mimo vozovku v příkopu. Jednu zraněnou osobu předaly jednotky do péče zdravotnické záchranné službě a zajistily místo nehody.

U havarovaného vozidla odpojili hasiči akumulátor, provedli opatření proti vzniku požáru a následně pomohli s naložením auta na odtah. Místo zásahu si převzali policisté. Na místě zasahovali profesionální hasiči z centrální stanice z Hradce Králové a dobrovolná jednotka z Třebechovic pod Orebem.

Profesionální hasiči z Jičína a dobrovolná jednotka ze Sobotky vyjeli k dopravní nehodě nákladního automobilu, který vyjel mimo komunikaci do příkopu u obce Samšina. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Vozidlo zůstalo v těžko přístupném terénu, proto hasiči zkontrolovali, zda z něj nedochází k úniku provozních kapalin nebo jestli nedošlo k poškození dopravního značení a svodidel a místo zásahu předali. Vyproštění vozidla zajistila odborná firma.

Profesionální hasiči z Jičína zasahovali v Podůlší u dopravní nehody cisterny s vlekem, která převážela mléko. Cisterna havarovala tak, že byla poškozena nádrž s mlékem a proražena byla i nádrž naftová. Z vleku uniklo asi 4,5 tisíce litrů mléka, unikla i část nafty z 270 litrové nádrže, zbytek hasiči najímali do sudu.

Na místo byl vyslán také vyprošťovací automobil a technický chemický automobil. Ke znečištění kanalizace podle prvotních informací nedošlo, o situaci byli vyrozuměni zástupci orgánů ochrany životního prostředí. Komunikace č. 35 byla po dobu zásahu a provádění likvidačních prací uzavřena.

Dopravní nehoda osobního vozidla zaměstnala profesionální hasiče z Trutnova a dobrovolnou jednotku ze Žacléře. V obci Bernartice havaroval osobní automobil, který skončil převrácený na bok mimo komunikaci.

Hasiči se postarali o zajištění vozidla, odpojili akumulátor a zkontrolovali, zda nedochází k úniku provozních kapalin. Následně vytáhli automobil pomocí navijáku zpět na silnici. Jeden člověk byl při nehodě zraněn.