Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Po půlnoci přijalo krajské operační a informační středisko oznámení o požáru v domě s pečovatelskou službou v ulici Na Drahách v Rychnově nad Kněžnou. Na místo hned vyrazili profesionální i dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dále dobrovolná jednotka ze Solnice.

Průzkumem bylo zjištěno, že došlo k požáru v kuchyni v jednom z bytů. Z těchto prostor zachránili hasiči jednu osobu, kterou si převzali do péče záchranáři. Z okolních bytů pak evakuovaly jednotky ještě další tři osoby.

Hasiči odvětrali zakouřené prostory a předali místo zásahu. Požár způsobil škodu 10 tisíc korun, uchráněné hodnoty jsou ve výši asi 500 tisíc korun.

U dopravní nehody dvou osobních automobilů zasahovali profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolná jednotka z Police nad Metují u obce Česká Metuje. Hasiči provedli protipožární opatření a uniklé provozní náplně zasypali sorpčním materiálem.

Nehoda se obešla bez zranění. Jednotky odtáhly havarovaná vozidla mimo komunikaci a zajistily úklid silnice. Účastníky nehody byly i dvě děti, které za statečnost odměnili hasiči dráčkem záchranáčkem.

Dopravu na hlavním silničním tahu I/35 komplikovala v pátek odpoledne nehoda dvou nákladních a tří osobních vozidel. Na místě zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči z Hořic. Jeden z nákladních automobilů skončil částečně mimo komunikaci a hasiči museli jednu osobu vyprostit, ovšem bez použití hydraulického vyprošťovacího zařízení.

Jednotka místo události zajistila a provedla protipožární opatření. Po dobu zásahu a vyšetřování policií musela být silnice kompletně uzavřena. Provoz byl částečně obnoven asi po hodině. Hasiči zajistili úklid vozovky od střepů a úlomků.

U požáru lepenky na opravované střeše rodinného domu zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolné jednotky z Nového Hrádku, Nového Města nad Metují a místní z Bohdašína. Požár byl uhašen ještě před příjezdem jednotek na místo.

Hasiči prostor půdy odvětrali a rozebrali střechu, aby zjistili, zda se zde nenachází skrytá ohniska. Shořelý materiál poté z požářiště vyhodili. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun, díky včasnému uhašení se podařilo uchránit majetek v hodnotě asi tří milionů korun. Příčinou požáru byla nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm.

V části Černíkovice – Domašín zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči ze Solnice u dopravní nehody jednoho osobního vozidla. Automobil vylétl ze silnice do pole a skončil na střeše.

Hasiči po svém příjezdu řídili kyvadlově dopravu a záchranáři ošetřovali zraněnou osobu. Jednotka poté mohla převrátit havarované vozidlo zpět na kola, zabezpečila jej proti vzniku požáru a předala místo policistům.

Do Vilímkovy ulice ve Vamberku vyjížděli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolné jednotky z Doudleb nad Orlicí a Vamberka. Došlo zde k požáru pilin od stroje ve výrobní hale. Požárem pak byly poškozeny filtry vzduchotechniky. Jednotky místo odvětraly, kovovou bednu s pilinami vynesly před halu a místo dohasily.

V budově pak měřili hasiči koncentrace oxidu uhelnatého, v jedné z hal byly hodnoty stále zvýšené. Asi po hodině a půl se podařilo jednotkám prostory kompletně odvětrat a hodnoty již byly nulové. Požár způsobil škodu asi 10 tisíc korun.

Profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolná jednotka z Chlumce nad Cidlinou zasahovali u dopravní nehody osobního automobilu u Nového Města na křižovatce na Klamoš. Automobil narazil do stromu a kouřilo se z něj.

Hasiči po svém příjezdu poskytli jedné osobě první předlékařskou pomoc. Na havarovaném voze provedly jednotky opatření proti vzniku požáru. Zraněnou osobu si poté převzali do péče záchranáři a převezli ji do zdravotnického zařízení.