Středa 25. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Tři jednotky profesionálních hasičů z Trutnova, dobrovolných hasičů z Mladých Buků a Svobody nad Úpou k požáru v budově obecního úřadu v Mladých Bukách. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že došlo k požáru adventního věnce, papírů a telefonního přístroje na stole v jedné z kanceláří.

Požár již uhasili lidé ze sousedního domu pomocí ručního hasicího přístroje. Hasiči zkontrolovali zdravotní stav obou sousedů, u kterých nebylo nutné další ošetření. Následně odvětrali celé podlaží budovy. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na jeden tisíc korun. Požár s největší pravděpodobností vznikl od zapálené svíčky na věnci.

Profesionální hasiči z Trutnova vyjeli ve 14:57 hodin k ohlášenému úniku plynu v ulici Maxima Gorkého v Trutnově. Po příjezdu jednotky na místo byl nepatrně cítit plyn v instalační šachtě bytu ve čtvrtém nadzemním podlaží bytového domu. Hasiči speciálním přístrojem nenaměřili žádnou zvýšenou koncentraci nebezpečného plynu v ovzduší. Na místo povolali pracovníky pohotovostní služby RWE, zkontrolovali a odvětrali byt a provedli kontrolní měření v okolních bytových jednotkách. Hasiči se následně vrátili zpět na základnu.

Profesionální hasiči z Jaroměře a později také profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové se speciálním vybavením byli přivoláni k muži, který hrozil skokem z mostu na silnici v Hradecké ulici při výjezdu z Jaroměře.

Muž vyhrožoval skokem ze stejného místa již minulý týden. Po více jak 1,5 hodině se podařilo muže přesvědčit a odradit od skoku. Muž byl následně předán do péče záchranné služby a jednotky hasičů se vrátily zpět na základny.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Vrchlabí a Trutnova, dále dobrovolných hasičů ze Špindlerova Mlýna byly přivolány k dopravní nehodě, která se stala nedaleko Špindlerovy boudy v Krkonoších. Osobní vozidlo skončilo mimo vozovku v potoce.

Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči zasypali provozní kapaliny na silnici a na vyproštění auta, které skončilo zhruba pět metrů od komunikace, povolali vyprošťovací automobil z Trutnova.

Ke zranění chodkyně došlo při nehodě u přechodu pro chodce v Horské ulici v Trutnově. Po střetu dvou vozidel byla zraněna i žena jdoucí po přechodu pro chodce.

Při příjezdu hasičů byli již chodkyně i jeden z řidičů převezeni záchrannou službou do nemocnice. Jedno z havarovaných aut už bylo odtaženo z místa události. Hasiči zasypali provozní kapaliny, které unikly z poškozených aut, a očistili vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Obě hradecké jednotky profesionálních hasičů z centrální stanice a stanice Pražská byly přivolány k vycházejícímu hustému kouři z areálu firmy za obchodním centrem Futurum v Hradci Králové. Po příjezdu první jednotky na místo určení bylo zjištěno, že zaměstnanci odstraňovali pomocí pneumatického kladiva starou zaschlou barvu z kovové vany uvnitř haly.

Zbytek barvy se vznítil a silně zakouřil celý objekt. Zaměstnanci ještě před příjezdem hasičů vyvezli vanu ven a z haly evakuovali zhruba 25 osob. Hasiči v dýchacích přístrojích zkontrolovali halu a ještě evakuovali další tři lidi, kteří zůstávali uvnitř zakouřeného objektu. Kovovou vanu ochlazovali jedním vodním proudem a požár zlikvidovali pískem. Následně provedli odvětrání všech prostor jak přirozenou cestou, tak za využití přetlakových ventilací. Velitel zásahu zakázal vstup do zakouřené haly po dobu úplného odvětrání. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Profesionální hasiči z Náchoda a také hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Nymburk vyjeli k tragické události, která se stala v obci Vysokov.

Zatím neznámá žena z dosud nejasných příčin skočila ze železničního mostu do kolejiště a na místě zemřela. Hasiči zajistili místo události a po zadokumentování Policií ČR vyprostili tělo z kolejiště. Příčiny této tragické události šetří Policie ČR.