Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

U dopravní nehody dvou osobních vozidel zasahovali profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolná jednotka z Chlumce nad Cidlinou. Jedno z aut skončilo v příkopu, druhé vozidlo bylo poškozeno minimálně. Jedna osoba skončila v péči ZZS.

Hasiči zabezpečili místo nehody, zajistili vozidla a odpojili akumulátory. Na místě zůstala dobrovolná jednotka pro případ, že by bylo nutné pomoci odtahové službě s vyproštěním vozidla.

V katastru části Ledce – Klášter nad Dědinou byl ohlášen požár sazí v komíně domu. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem. Ti provedli monitoring pomocí termokamery, poté vybrali kotel a srazili saze z komínové vložky.

Dalším průzkumem objevily jednotky prasklinu na komínovém tělese, kterou unikaly spaliny do obytného prostoru. Škoda byla vyčíslena asi na 20 tisíc korun, včasným zásahem byly uchráněny hodnoty ve výši asi 3 milionů korun.

Profesionální hasiči z obou hradeckých stanic a dobrovolná jednotka z Plácků vyjížděli do průmyslového obvodu do Náchodské ulice, kde došlo k zahoření elektro rozvodny. Hasiči provedli hasební zásah pomocí hasicích přístrojů a prostor rozvodny odvětrali, při příjezdu jednotek už byla trafostanice odpojena.

Po likvidaci požáru provedli hasiči ještě kontrolu místa. Příčinou vzniku požáru byla technická závada, škoda se vyšplhala předběžně na dva miliony korun. Hodnoty představující asi 25 milionů korun se podařilo uchránit.

Na křižovatce Gočárovy třídy a Střelecké ulice v Hradci Králové zasahovali profesionální hasiči z centrální stanice u dopravní nehody dvou osobních automobilů. Vozidla byla po nárazu nepojízdná, jedno mělo vylomené kolo a došlo také k úniku provozních kapalin.

Jednotka zabezpečila místo události, zajistila vozidla proti vzniku požáru a následně je odstranila mimo prostor křižovatky. Jednu osobu převezli zdravotničtí záchranáři do nemocnice.

Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolná jednotka z Kostelce nad Orlicí byli vysláni k hlášenému úniku asi litru ropné látky na vodní hladinu Divoké Orlice. Jednotky umístily na řeku sorpční hady, látku zasypaly sorpčním materiálem a provedly průzkum okolí.

O události byly vyrozuměny orgány ochrany životního prostředí. Místo bylo v průběhu dne ještě jednou zkontrolováno a v neděli již provedli hasiči odstranění sorpčních hadů.