Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Tři jednotky hasičů byly povolány k dopravní nehodě dvou osobních automobilů, která se stala v Nádražní ulici v Polici nad Metují. Jednu osobu vytáhli hasiči se záchranáři z havarovaného vozidla a transportovali ji do sanitního vozu.

Hasiči dále zajistili uniklé provozní kapaliny, které zasypali sorpčním materiálem a pomohli s naložením havarovaných vozů na odtah. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Náchoda, Broumova a dobrovolná jednotka z Police nad Metují.

Profesionální hasiči z Jičína a dobrovolná jednotka ze Sobotky zasahovali u dopravní nehody osobního automobilu, která se stala na silničním úseku ze Sobotky do Mladějova. Auto skončilo po nehodě převrácené na střeše v příkopu.

Jednu osobu si převzali po svém příjezdu do péče záchranáři. Hasiči se postarali o havarovaný vůz. Převrátili jej zpět na kola, odpojili akumulátor a zajistili odstranění následků nehody.

Tři jednotky požární ochrany mířily do Rudníku, kde došlo ve sklepě bytového domu k zahoření uskladněného uhlí. Aby si byli hasiči jisti, že se v hromadě uhlí nenachází žádné skryté ohnisko, museli vše vyskladnit mimo sklep a prolít jej vodou.

Vynosili takto asi 5 m3 uhlí a všechna ohniska uhasili. Požár byl způsoben špatným uskladněním uhlí, které bylo naskladněné až ke stropu se svítidlem. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolné jednotky z Hostinného a Rudníku-Arnultovic.

V části Kostelec nad Orlicí – Kostelecká Lhota došlo k požáru sazí v komíně rodinného domu. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolné jednotky z Kostelce nad Orlicí a z Častolovic.

Hasiči provedli průzkum půdy, zda nedošlo k rozšíření požáru mimo komínové těleso, což se naštěstí nepotvrdilo. Událost se obešla beze škody, nicméně díky včasnému zásahu byly uchráněny hodnoty ve výši 2 milionů korun.

Profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolná jednotka ze Žacléře likvidovali požár pračky v bytě v ulici J. A. Komenského v Žacléři. Hasiči po svém příjezdu začali s likvidací požáru a zároveň poskytli první předlékařskou pomoc jedné osobě, která se nadýchala zplodin hoření.

Příčinou požáru byla technická závada na elektroinstalaci. Škoda, kterou požár způsobil, byla odhadnuta na 15 tisíc korun, přičemž se podařilo uchránit hodnoty ve výši 300 tisíc korun.