Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Tři jednotky profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolných hasičů z Třebechovic pod Orebem a Týniště nad Orlicí vyjely k dopravní nehodě dvou osobních vozidel u čerpací stanice v Týništi nad Orlicí.

Při nehodě byla jedna osoba zraněna a ošetřena záchrannou službou. Hasiči zajistili obě vozidla proti požáru a odpojili autobaterie. Poté pomohli s naložením vozidel na odtah. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové byla přivolána do budovy Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Třebešské ulici, kde došlo k masivnímu úniku vody. Tekoucí voda z poškozeného hydrantu zatopila patro, schodiště i přízemí budovy.

Hasiči nasadili dva speciální vysavače na vodu a kalové čerpadlo a zhruba pět centimetrů vody odčerpali. Menší množství vody po odčerpání vymetli košťaty a ručně vytřeli. (foto: centrální stanice Hradec Králové)

K hlášenému požáru osobního vozidla vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové do ulice Milady Horákové. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že se jedná o technickou závadu na osobním vozidle Audi.

K požáru v motorovém prostoru nedošlo, ale kvůli poškozené hadičce od chladiče vycházel zpod kapoty kouř. Hasiči za přítomnosti uživatele zkontrolovali vozidlo a vrátili se zpět na základnu.

Profesionální hasiči z Nového Bydžova byli požádáni o pomoc osobě se zástavou dechu a oběhu ve Starém Bydžově. Jednotka na místo vyjela s jednou cisternou a vybavena AED přístrojem. Hasiči po příjezdu na místo navázali na laickou resuscitaci, kterou do té doby prováděli svědci události.

Oživování ihned rozšířili o použití automatizovaného externího defibrilátoru a během šesti minut pacientovi aplikovali celkem tři defibrilační výboje. Po příletu vrtulníku Letecké záchranné služby Hradec Králové byl muž předán do péče lékaře a záchranářů.

Jednotka profesionálních hasičů z Jičína vyjela k hlášenému požáru spotřebiče v kuchyni restaurace na Lidickém náměstí v Jičíně. Při jejich příjezdu byl požár myčky na nádobí již uhašen zaměstnanci restaurace. K rozšíření požáru a poškození dalšího vybavení kuchyně nedošlo.

Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla technická závada na spotřebiči. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 40 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Jednotka profesionálních hasičů z Trutnova byla přivolána k dopravní nehodě osobního vozidla u tzv. Vlčí jámy v Trutnově – Poříčí. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že osobní vůz skončil převrácený na střechu z větší části mimo vozovku. Jeho řidič byl v péči záchranné služby.

Ta ho po vyšetření ponechala na místě události. Hasiči pomocí vyprošťovacího automobilu vytáhli havarovaný vůz zpět na vozovku, převrátili zpět na kola a odpojili autobaterii. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

K nouzovému otevření bytu v hradecké ulici Na Kotli, ve kterém se nacházela zraněná žena vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové. Do bytu se nebylo možné dostat bez poškození dveří, proto hasiči zvolili variantu slanění z balkonu ve vyšším patře.

Hasič – lezec se pomocí lezeckého vybavení slanil k bytu a pomocí speciálního nářadí otevřel balkónové dveře. Poté vpustil do bytu lékaře se záchranáři. Ti ženu s vážnými zdravotními potížemi ošetřili a zajistili. Hasiči pomohli s jejím naložením na nosítka a transportem do sanity.

Bez zranění se obešla dopravní nehoda dvou dodávek, ke které došlo na křižovatce ulic Komenského a I. Herrmanna v Hradci Králové. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové s rychlým zásahovým automobilem a cisternou. Oba řidiči vyvázli bez zranění.

Hasiči u jedné z dodávek odpojili autobaterii a po zadokumentování události Policií ČR zasypali uniklé provozní kapaliny. Po vyšetření nehody odtlačili jednu z dodávek mimo vozovku.

Jedna osoba byla zraněna při střetu dvou osobních vozidel na křižovatce ulic Zborovská a Štefánikova v Hradci Králové. Na místo nehody vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové s rychlým zásahovým automobilem a cisternou.

Zraněná osoba byla ošetřena a převezena záchrannou službou do nemocnice. Hasiči provedli protipožární opatření a odpojili u havarovaných vozidel autobaterie. Příčiny nehody šetří Policie ČR.