Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové byli přivoláni na pomoc muži se zdravotními potížemi na ubytovně v Pardubické ulici v Opatovicích nad Labem. Královéhradečtí hasiči byli na místo přednostně povoláni z důvodu, že mají ve své výbavě AED – automatizovaný externí defibrilátor.

Při jejich příjezdu prováděl resuscitaci člen místní jednotky dobrovolných hasičů. Královéhradečtí profesionální hasiči ho vystřídali v neodkladné resuscitaci a pokračovali v masáži srdce. Ještě před samotným použitím AED se na místo dostavily posádky záchranné služby, které si převzaly muže do péče.

Tři jednotky profesionálních hasičů z Broumova, Náchoda a dobrovolných hasičů z Police nad Metují vyjely k dopravní nehodě linkového autobusu u obce Radešov. Autobus, ve kterém cestovalo deset lidí, skončil v příkopu. Nehoda se obešla bez zranění. Na místo dorazili pracovníci Správy a údržby silnic, kteří ošetřili kluzký povrch vozovky. Hasiči pomocí těžké techniky vytáhli autobus z příkopu zpět na vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Jednotka profesionálních hasičů z Nového Bydžova byla povolána k úniku plynu z poškozené přípojky u rodinného domu ve Skřivanech. Specializovaná firma při výkopových pracích přerušila přípojku plynu do domu. Hasiči po příjezdu na místo provedli kontrolní měření, které potvrdilo koncentraci plynu v ovzduší v dolní mezi výbušnosti. Na místo se dostavili pracovníci plynáren, kteří zastavili únik z poškozené přípojky.

Tři jednotky hasičů byly povolány k požáru v areálu závodu v obci Vitiněves. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Jičína, dobrovolní hasiči z Kopidlna a Slatiny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že hoří sláma v peletkovacím stroji.

Hasiči nasadili dva vodní proudy a požár v 09:36 hodin lokalizovali. Poté začali vyklízet slámu z technologie linky. Požár byli zlikvidován v 10:14 hodin a jednotky se vrátily zpět na základny. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na pět tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření.