Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Královéhradecký kraj

V části Dolní Adršpach byl oznámen požár nedaleko zříceniny hradu Adršpach. Na místo vyjely tři jednotky požární ochrany a průzkumem zjistily, že se jedná o nedohašené ohniště. Místo se nacházelo v těžko přístupném terénu a aby dostali hasiči na místo dostatek hasebních prostředků, museli zřídit dálkovou dopravu vody a dále nesli vodu v barelech.

Doutnající ohniště naštěstí nezpůsobilo žádné škody, jednotkám se jej podařilo uhasit. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Broumova a jednotky SDH Teplice nad Metují a Adršpach.

Rychnovští profesionální hasiči zasahovali v části Dlouhá Ves u dopravní nehody nákladního a osobního automobilu. Z nákladního automobilu se uvolnilo kolo a narazilo do osobního vozidla.

Hasiči provedli na místě protipožární opatření a zasypali uniklé provozní kapaliny sorpčním materiálem. Z osobního vozu vycházel nejprve kouř, ale průzkumem hasiči zjistili, že se o požár nejedná. Jednotka poté pomohla s naložením vozu na odtah.

Pod Budínem došlo na hlavním silničním tahu na kruhovém objezdu k dopravní nehodě osobního vozidla a motocyklu. Na místo vyjeli profesionální hasiči z rychnovské stanice.

Jednotka poskytla první předlékařskou pomoc zraněné osobě z motorky a obě havarovaná vozidla zajistila proti vzniku požáru. Dále museli hasiči usměrňovat dopravu, neboť byl velký provoz. Nakonec pomohla jednotka s transportem zraněné osoby do sanitního vozu a zajistila úklid komunikace.

Profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné zasahovali v katastru části Hájemství, kde se probudil oheň po požáru z minulého týdne. Na stejném místě totiž zasahovaly jednotky požární ochrany už ve čtvrtek 26. 7. 2018.

Jednalo se sice o několik menších ohnisek, ale vzhledem k panujícímu suchu hasiči nic nepodceňují. Všechna ohniska prolily jednotky vodou a po asi dvouhodinovém zásahu se vrátily zpět na stanice.

Z rozvaděče na domě se ozývají výbuchy a kouří se z něj, tak byl oznámen požár na rychnovském Starém náměstí. Na místo hned vyrazili profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou. Průzkumem zjistili, že trafostanice na místě události je zakouřená, ale k plamennému hoření již nedochází.

Jednotka místo odvětrala pomocí přetlakové ventilace a povolala vyšetřovatele příčin požárů. Ten zjistil, že došlo k požáru kabelové koncovky na přívodu do rozvaděče. Škoda byla odhadnuta na 15 tisíc korun.

V královéhradec­ké části Březhrad zasahovali na komunikaci I/37 hasiči z centrální hradecké stanice u dopravní nehody nákladního automobilu. Vůz prorazil svodidla a sjel do příkopu, přičemž prorazil přední pneumatiku a také nádrž.

Při nehodě došlo k úniku pohonných hmot, které vytekly na komunikaci. Hasiči zabezpečili havarovaný nákladní automobil proti vzniku požáru a zajistili úklid komunikace. Místo události si poté převzali policisté.